

دلایل
اقتصاد دانان موافق بانکداری ذخیره کسری اعتقاد دارند که این سیستم باعث شکوفا شدن اقتصاد میشود. زیرا در سیستم مخالف آن که بانکداری ذخیره کامل است بانک برای تمام بدهیهای خود دارای ذخیرهاست. از این رو بانک نمیتواند پول خود را در امور مختلف سرمایه گذاری کند و پولهای پس انداز شده برای سرمایه گذاری در امور دیگر در دسترس نیستند. همچنین این سیستم سود زیادی را برای بانک ایجاد خواهد کرد زیرا بانک از وامهایی که بدون پشتوانه ایجاد کردهاست نیز سود بانکی دریافت میکند.
نظارت
بانکهای مرکزی در تمامی کشورهای دنیا برای جلوگیری از ورشکسته شدن بانکها در زمان بحران هجوم به بانک ایجاد شدهاند.حقوق بانکی
بانک مرکزی
بانکهای مرکزی معمولاً نرخ ذخیره مورد نیاز هر بانک را تعیین میکنند. همچنین بانکهای مرکزی معمولاً به بانکهایی که دچار کسری ذخیره هستند نقدینگی میدهند.دوره وصول مطالبات
انتقادات
مخالفین این سیستم اعتقاد دارند که این سیستم باعث افزایش تورم میگردد. همچنین به دلیل اینکه بانک در واقع پولی را که ندارد وام میدهد آن را نوعی از تقلب در معامله میدانند. زیرا آنها معتقد هستند که در صورتی که یکی از افراد عادی اجتماع اقدام به وام دادن پولی که دارا نیست بکند توسط دولت به دلیل کلاهبرداری دستگیر میشود. از این رو اقدام بانک نیز معادل چنین عملی است.
به دلیل اینکه فرایند تولید پول توسط بانکداری ذخیره کسری به بدهی جدید احتیاج دارد، باید بدهی مردم افزایش یابد تا پول جدید ایجاد شود. از این رو این عمل باعث کم شدن ارزش پول و انتقال ثروت از طبقه پایین جامعه به طبقه دارای اموال واقعی نظیر زمین و یا طلا میگردد. در واقع بانک در این عمل از هیچ، پول تولید میکند.
بعضی اقتصاد دانان نظیر استفان زارلنگا، لو راکول و موری راثبارد اعتقاد دارند که سیستم بانکداری ذخیره کسری به همراه پول فیات مهمترین مشکل سیستم اقتصادی فعلی است. آنها معتقدند که ترکیب پول فیات و بانکداری ذخیره کسری هرگونه محدودیتی برای تولید پول را از بین میبرد و از این رو منجر به ایجاد اقتصاد حبابی میشود.
مارک آنیلسکی و بعضی سیاستمداران دیگر نظر مایکل روباثام، اعتقاد دارند که در واقع سیستم بانکداری ذخیره کسری یک سیستم هرمی است که هر فرد بدهکار جدید باید بدهکاران دیگری برای سیستم تولید کند.
معتقدین به مکتب اقتصاد اتریشی میگویند که دلیل اصلی تورم وجود بانکداری ذخیره کسری است و از این طرفدار سیستم ذخیره کامل هستند. این ایده توسط اقتصاد دانان طرفدار مکتب کینز مورد انتقاد قرار گرفتهاست.آیین نامه وصول مطالبات
به دلیل اینکه بانکداری ذخیره کسری پول تولید میکند، بنا بر نظریه مقدار کمی پول ارزش پول با افزایش نقدینگی افت میکند. این امر باعث افزایش قیمتها میشود. اقتصاددانان مکتب اتریشی معتقدند که دلیل اصلی افزایش قیمتها و تورم بانکداری ذخیره کسری است.
بعضی معتقدند که در سیستم اسلامی تنها بانکها باید به صورت بانکداری ذخیره کامل فعالیت کنند. از این رو وام دادن پولهایی که واقعاً موجود نیست نوعی از قمار و حرام محسوب میشود زیرا منابع واقعی برای بازپس دادن همه این بدهیها وجود ندارد. ولیکن امروزه تمامی بانکهایکشورهای اسلامی از سیستم ذخیره کسری استفاده میکنند.
منبع : ویکیپدیا
بازدید دیروز : 36
کل بازدید : 454310
کل یاداشته ها : 435